Popular Posts

Mary World Part 2 (10 April)

| No comment yet
Tape lahh bagi siapa2 yg tidak dapat join kelas masakan sy masa 10 April hari tu, anda sume boleh tgk gambar2 pada hari tu di facebook sy atau di blog saya ni. Tapi di facebook sy lagi banyak gambar2 menarik. Add la facebook sy. Ok, boleh la tros je saya cerita tentang aktiviti hari tu k;)

1

2

3

Tadaaa!



Tak len dan tak bukan ini lah saya. Pemilik blog ini dan pengajar masa kelas masakan pada hari itu. Ketika ini sedang menyediakan adunan muffin. Smpat lagi tu menjawab pertanyaan peserta.



Ini gambar sebelum dan selepas kek lapis medan kukus ye tuan2 dan puan2. Kelihatan peserta terpegun melihat cara2 untuk membuat nye. Dan di sebelah kanan kek lapis medan kukus yg telah siap untuk dihidangkan.



Sudah sampai mase untuk menunjukkan gambar pizza sy yang cantik molek dan nmpak berselera. Walaupun pizza ni masih di dalam oven lagi kan, seperti gambar di sebelah kanan. Disebelah kiri tu cara- cara untuk membuat pizza.Inti pizza ini ialah ayam tapi boleh diganti dengan inti yg anda suka. Cubalah!



Dalam gambar ni sebenarnya saya nak tunjuk muffin tu je. Sebab sy dah cerita tentang kek n tat sebelum2 ni. Tu gambar muffin yg belum dimasukkan dalam oven.



Ok ini namanya buat 3 kerja dalam satu masa. Heheee tak de lahh. Step ini dinamakan cara membuat egg wash kat atas bun sebelum dibakar. Nampak macam mudah tapi jgan risau kerana tak de lah susah.

Itu sahaja kata2 saya untuk entry blog saya kali ni. Apa2 pertanyaan jangan malu jangan segan tanya sy. Via email pon tak pe. Saya tiap2 hari buka email sy. Kepada yg baru nak mencuba, sy ucapkan selamat mencuba. Dan kepada yg sedang mencuba, semoga berjaya. Keep it up! Jangan putus asa.

Sila baca semua entry blog saya. Jangan lupa komen dan beri sebarang cadangan. Salam..

Pastri dan Tat

| No comment yet
Salam,

Hujung minggu yg lepas, sy telah membuat due jenis resepi yg tidak kurang enak nya untuk dibuat minum ptang. Anak2 sy ckup berselera menikmatinya. Ada yg mkan smpai lima keping dlam satu mase heheee. Hari sabtu sy membuat pastri. Pastri sardin dan pastri kaya. Ia sedap dinikmati apabila keluar dr oven. Iaitu ketika panas kerana ketika itu ia sgt rangup.



Gambar di atas adalah pastri sardin yg baru sahaja sy keluarkan dr oven. Tak smpai satu minit pastri ni lihat dunia, alya atau ifah telah mengambilnya dan kelihatan lahh dua ruang pastri di atas yg telah dicuri tp dgn keizinan. Heheeee



Gambar di atas pula pastri kaya yg saiznya agak besar dr pastri sardin tadi.

Sekarang sy nk msuk pula entry untuk hr ahad iaitu esoknya pula. Saya telah mencuba resepi tat telur dan tat keju. Tat keju tu ada sy tambah bentuk heart di atas nya yg diperbuat dr blueberry.



Seperti yg anda lihat, tat di atas msih blum di masak dalam oven lagi. Ini di peringkat permulaan.



Okey, dah siap! Di sebelah kiri adalah tat telur dan di sebelah kanan tat keju. Mcm yg sy crite tat keju tu ad bentuk heart kat atas nye. Heart tu perisa blueberry.

Itu saja crite sy untuk entry kali ni.

Sesiapa yg berminat, tempahan boleh dibuat untuk kuantiti yg banyak. Hanya hubungi sy dan email anda semua akan dijawab serta merta. Terima Kasih.

p/s: sesiapa yg berminat untuk kelas pd 10 april ni, anda dialu2 kan untuk dtang ;)

Mary World Part 2 (Coming Soon)

| No comment yet


Kelas kedua di Mary World akan diadakan sambungan dari kelas 10 Mac yg lepas.Kelas ini diajar oleh sy sendiri. Sesiapa yg berminat bolehlah mengambil butiran maklumat tentang kelas akan dtang ni.



MAKLUMAT TENTANG KELAS AKAN DATANG:

Tarikh : 10 April 2010 (Sabtu)

Tempat : Mary World, Kalumpang, Kuala Kubu Bharu(berdekatan dgn JPJ)

No Telefon : 019-6081584

Masa : 2.00 pm - 6.00 pm

Pengajar : Puan Norhayati Bt Othman


Antara pelajaran pd kelas hari itu adalah cara-cara untuk membuat :

KEK LAPIS KUKUS MEDAN

BLUEBERRY MUFFIN

MINI PIZZA

PELBAGAI ROTI BAN



Sesiapa yg berminat bolehlah dtang ke klas sy ni. Penyertaan anda amat dialukan;)Jangan lepaskan peluang!

Mary World Part 1

| No comment yet
Salam,

Minta maaf sebab post ini sepatutnya pada 13 Mac yg lalu. Tapi oleh kerana blog ini bru je siap beberapa hari yg lepas,mka post ini pon lambat untuk ditunjukkan.

Pada 13 Mac yg lalu,sy telah menjadi guru bg peserta2 di Mary World yg bertempat di Kalumpang. Berhampiran je dgn rumah.Sape2 yg tidak berkesempatan mengikut kelas ini,masih boleh lg dtang ke klas yg berikutnya. Iaitu pada 10 April 2010 bertempat di Mary's World, Kalumpang, Kuala Kubu Bharu. Sape2 yg berminat sila hubungi Mary's World di no telefon 019-6081584.

Dibawah ada di antara koleksi2 gambar semasa klas yg lepas iaitu pd 13 Mac :


Gelagat ketika membancuh kuih. Masa ni bancuh adunan utk buat kek cokelat kukus lapis cheese.

Di antara sentuhan yg sy buat pd hari tersebut :


Roti ban kentang kegemaran semua kenalan dan ahli keluarga sy;)



Cup cake yg boleh dibuat dlam pelbagai perisa


Biskut kopi cokelat yg di antara biskut raya yg digemari apabila mnjelang nye Aidilfitri


Pandan layer cake yg sedap dimkan apabila disimpan sejuk di dlam freezer


Gambar semasa penutup kelas pd hari tersebut


Sekian saje tok post kali ni. Jgan lupe untuk menghubungi Mary World sekiranya ad yg berminat tuk mengikuti klas pd 10 April nanti.

Sekian sje;)

New Comer

| No comment yet
Salam,

Dari dulu lagi sy wonder, ape itu blog? Ape yg kite bleh buat dekat blog? Ape yg bleh letak dkat blog? Sampai lahh soalan mcm mane ye nk buat blog? Hahaaaaa. Mule2 aktif kat fesbuk. Ble minat masakan sy yg telah lme tertanam dlam hati, mka timbul lah keinginan sy pd satu hari :

Mama : Kak, ada blog tak? Buat kan mama blog bleh?
Aida : Eh eh mama ni. Kate tak ske internet2 nih
Mama : Ala buat kan je lahhh. Mcm best je mama tgk. Letak la gambar kek ngan biskut mama.
Aida : Haaaa ye lahh mama. Nanti kte wat kan.

Maka terdesign laaa blog sy nih. Anak sy yg slalu aktifkan. Heheheee. Just bg per gmbar2 latest tok ank sy update kat blog sy nih.

Akhir kate tok post pertama sy nih, do follow my blog and komen2 lah ye :)